Bajna György

Bajna György

Beszélgetés Szávai Ilonával

A Gyergyószentmiklóson született Szávai Ilonát, aki jelenleg Budapesten él, és a PONT Kiadó vezetője, először a gyökerekről kérdeztük.

 – Gyergyóban születtél, aztán máshol nőttél fel. Tanárként kerültél vissza, aztán Bukarestben, majd Budapesten éltetek. Mit jelent ma számodra Gyergyószentmiklós?

– Épp negyven évvel ezelőtt, 1973 szeptemberében érkeztem meg – vissza? – Gyergyószentmiklósra, elfoglalni franciatanári állásomat a Kereskedelmi Líceumban. Minket még kihelyeztek az egyetem elvégzése után. Az iskolában még csak ügyelet volt, elindultam albérletet keresni. Hideg volt, a számomra akkor ridegnek, nagyon katolikusnak, zárkózottnak tűnő városkában senkit nem ismertem. A legelső, albérletet kínáló idős néni azzal fogadott, hogy ide aztán fiú nem jöhet!

Köztünk marad Rafi Lajos?

Nyár vége / Milajexhko merimos

Halálra biztos a Nap kínja már. / Palo Merismos xhenaro o Kham merel.
Halálra biztos, hogy meghal a Nyár. / Palo Merimos xhenav o Milaj merel.
Halálra pontos véges életem. / Misto xhenav ke shin kaj te merav.
Halálra biztos, hogy : így jó nekem. / Misto xhenav nagne misto avelaxh.

(Svédországban megjelent Ett under, slaget till marken című, Ove Berglund által fordított kötete végén olvasható három nyelven ez a verse.)

1970. augusztus-2013. június 24. Ennyi maradna más ember után egy fejfán. Az ő rövid élete gazdagabb volt: hat gyermeket neveltek, két kötetet adott ki magyar nyelven. Idegenben elismerték, svédül is olvashatják verseit. Itthon kötetei ellenére sem tudták, hogy kicsoda. Nem a szíve ült a semmi ágán, hanem ő maga.

Gyergyói költők antológiája

Találkozások

Találkozások III. címmel újabb antológiát adott ki az ötvenéves jubileumát ünneplő Salamon Ernő Irodalmi Kör. A kisebb megszakításokkal ötven éve működő kör tagjai gyergyói születésű, illetve itt élő írók, költők. A kötet nem teljes, hiszen több egykori tag alkotása hiányzik belőle. „A Találkozások IV. gyűjteményes kötet fogja pótolni a tervek szerint e hiátust” – mondta a kötet szerkesztője, Bajna György, kinek előszavából idézünk.

Subscribe to this RSS feed