Kárpát-medencei Tehetséggondozó pályázat

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó pályázati kiírása két kategóriában:

I. Olyan szakmailag már elismert fiatal írókat, akik szeretnének pályakezdők mentorai lenni, példát mutatni nekik az írói kiteljesedés szakaszairól, majd a képzés elvégzése után csatlakozni az Íróakadémia oktatói köréhez.

II. Pályakezdő tehetségeket, akik írói pályára szeretnének lépni. Nyertes pályázóinknak a távolságok és a szociális nehézségek ellenére is biztosítjuk a megfelelő oktatási körülményeket. 

A továbbiakban tervezzük egy kritikai műhely beindítását is, amelynek keretén belül tehetséges fiatal kritikusoknak hirdetünk pályázatot.
A KMTG nem kizárólag az Előretolt Helyőrség Íróakadémia projektjét kívánja támogatni, hanem más fiatal irodalmi mozgalmakat, írószervezeteket, alkotókat is. Ennek érdekében folyamatos pályázati rendszert kíván kialakítani, és lehetőségei szerint támogatni bármilyen kezdeményezést, amely a fiatal magyar irodalom érdekében történik.
Nyertes pályázóinknak – a Kárpát-medence bármely pontján éljenek is – a távolságok és a szociális nehézségek ellenére biztosítjuk a megfelelő oktatási körülményeket.

Pályázati kiírás

A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. meghirdeti az Előretolt Helyőrség Íróakadémia projektjének első pályázatait.
A pályázat futamideje alatt legfeljebb 30 alkotó részesülhet anyagi támogatásban, rendkívüli tanulási, továbbképzési lehetőségekben, műhelymunkában és korszerű önmenedzselési módszerek elsajátításában.
A KMTG biztosítja a szerzők műveinek megjelentetését rangos könyvkiadóknál, író-olvasó találkozók szervezéséről és folyamatos médiajelenlétről gondoskodik, valamint szakmai érdekképviseletet nyújt.

A pályázóknak tudomásul kell venniük a műhelymunka és az oktatói tevékenység Budapest-centrikusságát. Intézményünk mindent megtesz a Kárpát-medencei távolságok áthidalásáért, hétvégi budapesti oktatást, valamint állandó online-távoktatást is biztosít. A hatékonyság érdekében ugyanakkor szükségszerű a mentorok esetében a rendszeres, a pályakezdők esetében az időszakos fővárosi jelenlét. Budapesti tartózkodásuk idejére a KMTG az Íróakadémiára felvételt nyert alkotóknak szállást biztosít.

Kategóriák

I. Mentorok – 10 fő

A költői, írói továbbfejlődés segítésén túl célunk újabb mentorok kiképzése, akik az Íróakadémia oktatói mellett részt vesznek a fiatal tehetségek gondozásában.
A pályázat nyerteseivel a KMTG 1 évre szóló szerződést köt, havi bruttó 150.000–250.000 Ft erejéig. Az összeg megállapításánál a következő szempontokat veszik figyelembe: a szerző eddigi munkássága; a benyújtott pályázat minősége; a pályázó oktatói képességei; az Íróakadémiának nyújtott specifikus tudás. Amennyiben a nyertes a vállalt kötelezettségeknek eleget tesz, a szerződést a KMTG 1+1 évre meghosszabbíthatja.

Pályázati feltételek

A pályázónak legalább két megjelent, önálló szépirodalmi kötet szerzőjének kell lennie.
Korhatár: mindazok pályázhatnak, akik a pályázati határidő napjáig nem töltik be a 40. életévüket.
A pályázaton csak olyan alkotók vehetnek részt, akik még nem rendelkeznek állami művészeti középdíjjal.

A pályázathoz szükséges dokumentáció

Szakmai önéletrajz
Motivációs levél
Írói terv
Nyilatkozat arról, hogy a pályázó tudomásul veszi a szerződési feltételeket

II. Pályakezdők – 20 fő

Ebbe a kategóriába olyan pályakezdő tehetségek jelentkezését várjuk, akik kötettel még nem rendelkeznek, de már fel tudnak mutatni tehetségüket bizonyító írásműveket.

A pályázat nyerteseinek a KMTG 1 évre szóló tanulmányi ösztöndíjat ítél meg, havi nettó 40.000–100.000 forint erejéig, mellyel az oktatásban való részvétel feltételeit biztosítja. Amennyiben a nyertes pályázó vállalt kötelezettségeit teljesíti, és eleget tesz az Íróakadémia elvárásainak, a támogatás folyósítását a KMTG 1+1 évre meghosszabbíthatja.

Pályázati feltételek

A pályázó még nem publikált önálló szépirodalmi kötetet
Korhatár: pályázhatnak mindazok, akik a pályázati határidő napjáig betöltik 18. életévüket, de 25 évnél nem idősebbek

A pályázathoz szükséges dokumentáció

Szakmai önéletrajz
Motivációs levél
Írói bemutatkozás: legalább 10, legfeljebb 40 oldal szépirodalmi szövegmutatvány, műfaji megkötöttség nincs.
Nyilatkozat arról, hogy a pályázó tudomásul veszi a szerződési feltételeket
 
A pályázatok benyújtásának módja

Elektronikus formában, az aláírt, szkennelt nyilatkozatot leszámítva egyetlen *.doc vagy *.pdf dokumentumban, a következő email-címek mindegyikére:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., illetve

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Ugyanitt további információ kérhető.

A pályázatok beadásának határideje: 2016. március 10., éjfél

A pályázatot a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. által felkért szakmai-szakértői zsűri bírálja el, mely az intézmény oktatóiból áll.
Részletek, útmutatók az intézmény honlapján találhatók: www.kmtg.hu