A Communitas drámapályázata

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség pályázatot hirdet a Kisebbségi Tanács 2018. évi alapjából, a román-magyar együttélésről szóló drámák megírásának támogatására. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a pályázatok lebonyolításával a Communitas Alapítványt bízta meg.

Az elmúlt száz évet nagyon különbözőképpen élte meg a román, illetve a magyar közösség Romániában. Gyakorta ugyanazt a történelmi helyzetet is eltérően értelmezzük, és ezek a nagyon különböző nézőpontok hétköznapjainkra is rányomják a bélyegük. Kár volna mindezt ki nem mondani egy felnőtt társadalomban, amelyben a román és magyar közösségnek további együttélésre kell felkészülnie, amit a kölcsönös gyanakvás és az előítéletek lebontásával tehet meg.

Hogy látják ezt az elmúlt eseménydús századot azok, akik színházban gondolkodnak?

Hogyan lehetne összefoglalni, megragadni egyetlen drámában mindazt, ami elválasztja, és ami összeköti a román és magyar közösséget közös hazájában, az idén százéves Romániában?

A Communitas Alapítvány mindennek a színházi nyelven való megfogalmazására drámapályázatot hirdet, amelyben sem korhatár, sem műfaji megkötés nincs.

PÁLYÁZÁSI FELTÉTELEK:

A drámának kifejezetten a megadott témáról – a román-magyar együttélésről az elmúlt száz esztendőben – kell szólnia, terjedelme pedig nem haladhatja meg az ötven oldalt.

A drámákat öttagú szakmai zsűri bírálja el, amelynek véleménye alapján kialakult eredményt 2018. szeptember 21-én, pénteken hirdetjük ki, a magyar dráma napján.

A pályázat első helyezettje 10.000 lej, második helyezettje 7.500 lej, harmadik helyezettje pedig 5.000 lej díjban részesül.

Várjuk a pályamunkákat, amelyek emlékezetessé teszik az elmúlt századot!

A PÁLYÁZAT BEKÜLDÉSE:

Pályázni online rendszerünkben lehet.

Internetes pályázás esetén kérjük olvassa el a honlapon található pályázási útmutatót a http://communitas.ro/main/cikkek/single/palyazati-utmutato címen.

A pályázónak szükséges beküldenie a regisztrációt követően kitöltött, lepecsételt és aláírt nyilatkozatot, amely a beküldött pályázatait hivatott hitelesíteni.

A nyilatkozatok beküldése csakis ajánlott levél, vagy valamely gyorsposta-szolgálat révén történhet. A Titkárság a személyesen behozott nyilatkozatokat a határidő napján du. 16:00 óráig fogadja.

A pályázatnak tartalmaznia kell:

az online rendszerben pontosan kitöltött pályázati űrlapot (az online rendszerben kitöltve);
a pályaművet PDF formátumban (az online rendszerbe feltöltve) ;
a pályázatokat hitelesítő nyilatkozatot (postai úton beküldve).
A pályázat elküldésének határideje 2018. június 30., 16:00 óra.

Online pályázás esetében a pályázat eredményének kiértesítő levele is online érkezik postafiókjába. Kérjük, rendszeresen ellenőrizze a regisztrációnál megadott e-mail postafiókjának tartalmát!

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK:

Minden pályázót értesítünk a támogatási kérelmére vonatkozó döntésről, az online rendszerünkben pályázók elektronikus levél formájában kapják kézhez a kiértesítő leveleket.
A nyertes pályázóknak intézményeikben, rendezvényeiken, népszerűsítő anyagaikon és kiadványaikban, valamint saját honlapjukon (feltéve, ha rendelkeznek) fel kell tüntetniük a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget és a Communitas Alapítványt, mint támogatókat a communitas.ro honlapról letölthető logók alkalmazásával.
A pályázó szabadon rendelkezik a megírt mű szerzői jogával.
FORMAI HIBÁNAK TEKINTENDŐK A KÖVETKEZŐK:

a pályázat nem sorolható be a kiírásban szereplő témakörbe;
a nyilatkozat nem érkezik be határidőre az Alapítvány Titkárságára;
a nyilatkozat nincs aláírva.
További információkért forduljanak a Communitas Alapítvány titkárságának munkatársaihoz: Sólyom Réka – irodavezető, Voios Melánia – referens.

Cím: Fundaţia Communitas, 400489 Cluj Napoca, Str. Republicii, nr. 60
Telefon/fax: 0264-594 570
Telefon/mobil: 0723-250 324, 0736-444 437
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.