A Kortárs kritikapályázata

Kritikaíró pályázatot hirdet a Kortárs folyóirat, illetve a www.kortarsonline.hu.

A jeligés pályázatra két kritikával lehet jelentkezni, a bírált köteteket a megadott művek közül kell kiválasztani. A pályázatban magyar nyelvű kritikákat várunk, az alább felsorolt négy mű közül kell kettőt kiválasztani (egy verseskötet, egy prózakötet), és azokról kritikát készíteni egyenként 8.000–10.000 leütés terjedelemben. Olyan kritikákkal lehet pályázni, amelyek eddig sem nyomtatott, sem elektronikus sajtóban nem jelentek meg.

PRÓZA:
Gál Soma: Sármesék, Bp., Fisz, 2016.

Palágyi Ildikó Brigitta: Ha belefulladsz, megöllek, Miskolc, Szépmesterségek Alapítvány, 2017.

VERS:
Horváth Veronika: Minden átjárható, Bp., Fisz, 2017.

Bálint Tamás: Hibalista, Bp., KMTG, 2017.


A KRITIKÁK BEKÜLDÉSÉNEK HATÁRIDEJE: 2018. MÁJUS 31.

Kérjük, hogy a pályázók a két kritikát két, különálló dokumentumban küldjék be (lehetőleg egy levélben) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. A dokumentumba a pályázók csak jeligét írjanak, nevet NE! A jeligék feloldását a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emailcímre várjuk.

A zsűri tagjai a Kortárs folyóirat és a Kortárs Online szerkesztői.

Olyan kritikákat várunk, amelyek a nagyközönségnek is érdeklődést felkeltően mutatják be az adott könyvet, és egyben fontos megállapításokat tesznek a szakmai olvasók számára is. Világos, szabatos stílust, jól követhető, tartalmas gondolatmenetet szeretnénk olvasni, és ez természetesen nem zárja ki az ötletes, akár zamatos fordulatokat. Jó, ha a szövegből határozott értékrend rajzolódik ki anélkül, hogy ez túlságosan előtérbe tolakodna. Az irodalmi divatokon túllátó, az értékeket magyar irodalmi és művelődési hagyományok távlatában értelmező és az alkotás személyiség- és közösségalakító lehetőségeivel számot vető írásokat részesítjük előnyben.

DÍJAZÁS:
1. díj 120.000 Ft

2. díj 80.000 Ft

3. díj 50.000 Ft

A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy amennyiben nem érkeznek be megfelelő minőségű pályaművek, a pályázati díjakat nem osztja ki. A pályázatot kiíró szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a beérkezett pályaművek közül az arra érdemesítetteket a Kortárs folyóiratban, illetve a Kortárs Online-on közzétegye.

A pályázat eredményét 2018. július 20-ig hirdetjük ki.