Szamosújvári foglyok emlékei

Az Országút Társulat pályázatot hirdet a szamosújvári börtön foglyai emlékeinek felkutatására. Szamosújvár a kiépülő román kommunista állam egyik fő börtöne volt. Ide kerültek mindazok, akiket a rendszer ellenségeinek tekintett, de egy "rossz szóért", véleményért is megnyílt a börtönkapu. Az elítéltek vagy ítélet nélkül fogvatartottak nagy száma ellenére a szamosújvári börtönről és foglyairól mégis meglehetősen hiányos a kép. Nagyon fontos, hogy minden, ma még fellelhető emlék megmaradjon, s mindenki számára megismerhetővé váljon, fényt derítve e sötét kor ezen oldalára is.

Nagyon kevesen élhetnek azok közül, akik megjárták a börtönt. Sokkal többen vannak, akik édesapjuk, nagytatájuk vagy más rokonuk elbeszéléséből hallottak történeteket, vagy ismernek, tudnak olyanokról, akik egykor ott raboskodtak. Minden aprónak tűnő emlék vagy adat nagyon fontos, s ezek összegyűjtésére hirdetjük meg e pályázatunkat.

Három kategóriában várunk emlékeket vagy adatokat:

1) A volt fogoly saját elbeszélése, leírása a börtönnel kapcsolatosan. Ha ez csak pár sor egy önéletírásban, az is nagyon fontos. Különösen értékes hangfelvétel vagy kézírásos emlék.

2) A volt fogoly hozzátartozói, ismerősei emlékezetében megőrződött történetek, adatok. Ha más nem, legalább a fogság ténye is sokat segítene a kutatásban.

3) A volt fogolyról származó tudomás, akár falubeliről, akár más ismeretségről van szó.

Minden esetben kérjük még megadni a következőket is: a fogoly neve, életrajza, a fogság ideje (mettől meddig), a fogvatartás indoka. Amennyiben van fénykép (a fogság előtti vagy utáni évekből), azt is kérjük digitális formában elküldeni (legalább 300 dpi, ennek elkészítésében tudunk segíteni). Szintén kérjük a fogsággal kapcsolatos bármilyen dokumentum, feljegyzés, levél stb. másolatát.

A pályázat beküldésének határideje: 2018. október 30.

A pályázat során összegyűlt emlékekből könyvet jelentetünk meg, melyből a résztvevőknek tiszteletpéldány jár.

Az emlékeket, adatokat a következő címekre várjuk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kondorosy Szabolcs (Országút Társulat) 1024, Budapest, Margit körút 5/b