Items filtered by date: szeptember 2017

Tuzson Edit szatmári könyvbemutatójáról

Nem szentenciák, élettörténetek

A házasság rejtély, sokszor azok számára is, akik már évtizedek óta benne élnek. Megfejthetetlen talány, hogy mitől működik vagy sem, mitől lesz sírig tartó, boldog, kiegyensúlyozott és kielégítő mindkét fél számára.  Bár a szatmári könyvbemutató végén válaszok nélkül maradtunk a jó házasság titkát illetően, a könyv s annak témája bizonyosan felkeltette a közönség érdeklődését. A meghirdetett kezdéshez képest az egy órás csúszás sem tudta eltántorítani a résztvevőket attól, hogy hátha közelebb jutnak a „recepthez” és míg válaszokra vártak, kíváncsian lapozgatták Tuzson Edit debütkötetét.

Keshab Sigdel versei

I. Nepáli nyelven írt versek

A FOLYÓ (नदी)

A Himalájában rajzolja meg egy folyó
a civilizáció tervrajzát
áramlata bulldózereivel
kígyóformájú kacskaringós árkot ás
és a hegyi barlangokon keresztül
kijut a nyílt sík tágas térségeire
létrehozva a civilizációt
belefestve az életet
a folyó
az addig alacsonyan fekvő mély tengerbe ömlik
és visszatér a Himalájához hogy magával vigye a magasságok képét

Bajor Andor emlékest

A Polis Könyvkiadó és a Bajor család szervezésében kerül sor a Főúr, írja a többihez című könyv bemutatójával egybekötött emlékestre 2017. szeptember 30-án, szombaton 17 órától Kolozsváron a Minerva-házban (Jókai/Napoca u. 16.)

Könyvek élete 2.

Még februárban írtam egy rövid szösszenetet Könyvek élete címmel, melyben különös élményről számoltam be: hogy egy online könyvesbolt kínálatában rábukkantam Laska Lajos című kötetem egy antikvár példányára, benne dedikációval. (Az írás itt olvasható). Akkor azon morfondíroztam, vajon ki fogja megvenni a könyvet, s mit jelent majd neki az a second hand dedikáció, mennyire értelmezi újra az írásokat. Nos, most ismét bebizonyosodott, hogy a könyvek sorsa ugyanolyan hányatott lehet, mint az emberé: eme kötetet a minap születésnapi ajándékul hozták a barátaim!

Medvenéző - könyvbemutató

Murányi Sándor Olivér Medvenéző címmel megjelent kötetének bemutatójára kerül sor szeptember 28-án, csütörtökön 19 órától a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban, 29-én, pénteken 17 órától a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban és 30-án, szombaton 17 órától a kolozsvári Insomnia Caféban. A könyvet Bodor Ádám Kossuth-díjas író és Dr. Fried István Herder-díjas irodalomtörténész ajánlása jegyzi:

Helikon 2017/18.

A Helikon második szeptemberi számának vezércikkét Papp Attila Zsolt jegyzi, ezt követi Fekete Vince beszélgetése Temesi Ferenc íróval. Verset Ármos Lóránd, Egyed Emese, Horváth Benji, Karácsonyi Zsolt, László Noémi és Szálinger Balázs, prózát Selyem Zsuzsa és Murányi Sándor Olivér közöl. Ștefan Augustin Doinaș versei László György fordításában olvashatók. Fried István ír Kovács András Ferenc Lözsurnál dö lüniver című kötetéről, Lakatos Artur a Bartha Ákos, Paár Ádám és Péterfi Gábor Népiblog című kötetéről, az Angolkeringőben Vallasek Júlia írása olvasható Margaret Atwood A szolgálólány meséje című regényéről.

Dimény H. Árpád és Szonda Szabolcs Pécsett

A pécsi Határon Túli Magyarságért Alapítvány fennállásának 25. évfordulójára szervezett jubileumi rendezvénysorozat részeként mutatják be 2017. szeptember 27-én, szerdán 18 órakor, a pécsi Pannon Magyar Házban DIMÉNY H. ÁRPÁD költő Levelek a szomszéd szobába című verseskötetét (Erdélyi Híradó Kiadó – Fiatal Írók Szövetsége, Kolozsvár – Budapest, 2016), valamint Dan Lungu kortárs román író Raiul găinilor című regényének Tyúkok a mennyben címmel, SZONDA SZABOLCS fordításában megjelent magyar változatát (Pont Kiadó, Budapest, 2016). Az esten Dimény H. Árpád és Szonda Szabolcs beszélgetőtársa ÁGOSTON ZOLTÁN irodalomkritikus, esszéíró, a Jelenkor irodalmi és művészeti folyóirat főszerkesztője.

Várad 2017/8.

A Várad folyóirat augusztusi számában verssel jelentkezik Csontos Márta, Albert-Lőrincz Márton, Hadnagy József és Tamás Dénes. Prózát publikál: Szombati István, Ponty Aladár, Tamás Kincső és Bodó Márta. A Társadalom rovatban Varga Gábor publicisztikája és Mozog Nagy Imre önéletírása olvasható, a Kultúra rovatban Zeke Zsuzsanna Ady Endre és Octavian Goga kapcsolatáról értekezik, Tóth Hajnal a PKE-n szervezett drámafordítói műhely eredményeiről számol be, Lakatos Artúr pedig Erdély sajtója a bécsi döntés éveiben címmel közöl sajtótörténeti tanulmányt. A lapszámot Kőrössi P. József beszélgetése zárja Szilágyi Zsófiával.

Napút-pályázat

A Cédrus Művészeti Alapítvány (Budapest) nyílt pályázatot hirdet és közlési lehetőséget biztosít elsősorban szépirodalmi alkotások (versek, elbeszélések, kisregények, drámák, mesék, esszék, tanulmányok, kritikák, interjúk, naplók, vallomások, dokumentum-összeállítások stb.) létrehozására, idegen nyelvből fordítására vagy hozzájuk kapcsolódó kutatómunkára. Beküldeni szöveggel párosított grafikai és fotómunkákat is lehet. Könyvtervvel, regénykézirattal csak kötettelen szerzőktől fogadunk el pályamunkát.

Vida Gábor könyvbemutatója Vásárhelyen

Vida Gábor új könyvét, az Egy dadogás történetét Marosvásárhelyen, az András Lóránt Társulat székhelyén, a Braila utcai zsinagógában bemutatja: Szabó Róbert Csaba. Időpont: 2017. szeptember 27., szerda, 18 óra.

Subscribe to this RSS feed