Bestia Incogitans

Ne tudd meg, mi az. Magyarul oktalan állat, székelyül oktalanállat, így, egybemondva és egybeírva, egyszuszra, mind az öt szótagával.
Egyáltalán nem ritka, de fölöttébb rejtőzködő fajta, felismerői és szakértői elsősorban a Székelyföldön Felcsíkon, de többnyire a Gyímesekben leledzenek. Ezek főként a korosabb, vagy szépkorú női korosztályhoz tartoznak, s csak azért nem nevezzük őket most vénasszonyoknak, mert akkor azonnal oktalanállatok lennénk.


Engem, sok más korombeli, és nem korombeli létezőhöz hasonlatosan, nagyanyám, Isten nyugtassa, igen gyakran ismert fel ezen minőségemben, különösen, amikor például levertem az asztalról a mázas tányért, vagy igen erősen próbáltam farkánál fogva féken tartani a macskát.
Az oktalanállat, etimológiailag viszonylag egyszerű lenne, de nem az. Mert hát, ugye, mondaná a Tudományos Akadémia professzora: ez egy ok nélkül való állat. Csak hát éppen ez az, hogy ha oka van, akkor okos, ha nem okos, akkor oktalan, szóval ez gyakorlatilag egy buta, és hiábavaló bestiát jelent. De a Magyar Tudományos Akadémia inkább adjon ki évente új hejesírási szótárt. Oktalanállatjai.
Mint annyi más székely bestia, ez is az alakváltók rendjébe tartozik. Leggyakrabban a marito contendus seclericus, azaz a székely mintaférj személyének álcázza magát, amikor is este hétkor részegen hazajön az Asszonybosszantó nevű csárdából.
Ilyenkor az éles szemű feleség azonnal felismeri az alakváltozást, és ennek rendszerint nyomatékot is ad a sodrófa, a fokhagymatörő, és válogatott verbális inzultusok segítségével, amely során többször is elhangzik a mágikus névkimondás: miszerint, Te „oktalanállat”.
De megjelenik huncut kölyök formájában, (lásd fennebb), valamint házaló cigányként, aki éppen elemelte a lavórt a nyárikonyha mellől, és ezer más formában. Én még pincért is láttam Csíkszeredában, aki a fizetés nélkül távozó vendégben ismerte fel ezt az alakváltó bestiát.
Meglehetősen szapora fajta, bár, mint említettük, egyre kevesebb a felismerésére alkalmas személy. Annyi azonban bizonyos: amíg létezik székely- és csángóföldön egy humán térfigyelő rendszerként működő vénasszony (márpedig ez mindig létezni fog): addig az oktalanállat is van.
Hogy nem törik le a keze annak, aki ilyeneket ír. Oktalanállatja.