Menel miciglije

Nyelvtan naci, ez it nem a hejesirsi versen – oktatott ki egy kedves eladó, a fentiekkel is nyomatékosítva: nem a magam fajta nyelvtannácinak való az adok-veszek csoport, ahol sült bolond, aki szervkereskedésre gondol, ha „kihuzatos baba agyat” vesztegetnek allkúdhato aron.
A rejtélyes, rejtvényes feladványok Bábele az online hirdetések naponta újabbnál újabb gyöngyszemekkel bővülő tárháza. Az ékezeteken és az anyanyelv elemi szabályainak ismeretén kívül kapható itt minden. Vadiujj, kihasználhatatlanság miatt eladó ruha, ami nyúllik – azt csak remélni lehet, hogy eme extravagáns darab, ami a tapsifüles hátsójára illő, nem bogyózik, nem bűzlik.

Még szerencse, hogy csak a sejem gálla ruha eladó, „aki horgya” az nem. Van itt kérem tollo ajto, festetuveg pal és mdf, szep allapotban üllő garnitúra, nem csak kovácsoknak, borkanapé nem csak borászoknak, korkanapé minden korosztálynak. Van fotell, astal hozá való szek és beepitet szekreny is. Kapható alig használt kabátt, majorka, soknyja, papuc és forditott borból korom cipő. Nem vagyok benne biztos, hogy kiskertészeknek kínálják-e a szamitogyep agyat, de tessék bátran licitálni, mert möködik. Van keveset hadynalt furu, erősittő, amire most vanak ritmusok téve, „fisionhifi bultutos sd kartas ea pendrajdo taviranyitoval”. Gazdára vár a bicigli és, akinek kell, micigli is jut. Lehet venni -vinni a tavaji fris szalonát, s nem kell félni, ha alul felni, mert alkúdható mindahány, még papuc dacsija ara is. Az igen gyakran eladásra kínált menyasszony kikiáltási árát priviben vagy szeméjes üziben küldik, de lehet erdeklodni tellón is. Kapható még ontvanx kalóriferr, és a rejtvényfejtés bajnokait akár a reptérig is elfuvarozzák „cimtol cimig kezdi vasarhely kornyekerol ha jonel vagy menel irj vagy hivj batran megegyezunk." Naná, hogy megegyezünk, de előtte bátorkodunk megkérdezni: csak a Jonel s Menel nevű utasokat tetszik-e elszállítani? Lehet, jobb nem „cimiusnak leni”, hamarabb célt érünk, ha saját autót vásárolunk –ebben a kategóriában is van bőség és blődség a javából. „ Gyari alapodba ervegyes iratokal csereiserdekel cserebe vatozika zar 2napmulva erazorsagba. FUL FUL” Nem kell sem a sírástól, sem a nevetéstől fuldokolni, ha igény van rá, a megfejtést szívesen elküldöm privi uziben, mellékelve a csatos imma kőnyvek tulajdonosának elérhetőségét is. Immá’ hátha a fohász segít, s az ékezetekkel ékes hirdetések mennyországában meghallgatásra talál. Lazítani vagy lázítani lenne jó ott, ahol az asztal ír, az áló lámpa olvas, ékes anyanyelvünk szabályfosztottan, sírva száll sírba? Költői a kérdés, de ha van javaslat, „minden ertelmes dolgot meghalgatok, megvan hoza minden.” A két fülem és még az ékezetek is.


Hargita Népe