Lőrincz György Lőrincz György

Beköszöntő helyett

2012 márciusa: az 1995 óta tevékenykedő Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány (EMIA) merész lépésre szánta el magát – egy internetes irodalmi magazint bocsát útjára, amely nem csupán, s nem elsősorban az alapítvány tevékenységének lenyomata kíván lenni, hanem az erdélyi irodalmat a maga sokszínűségében, műhelyek és szekértáborok fölött próbálja áttekinteni, az erdélyi irodalmi történések lenyomatát adni.

Szükség van egy olyan virtuális orgánumra, amely igyekszik keresztmetszetét adni az erdélyi irodalmi történéseknek, így a magazinban nem csupán primer irodalom fog megjelenni (versek, prózák, tanulmányok), hanem olyan kísérő-műfajok is, mint tudósítások fontosabb irodalmi rendezvényekről, könyvbemutatókról, beszélgetések írókkal, irodalomszervezőkkel, publicisztikai írások, tárcák, műfordítások, s ha már internet, akkor blog is. Mivel dokumentációs szerepet is próbálunk ellátni, a honlapon helyet adunk az erdélyi szakmai táborok anyagainak (pl. vitaindítók), és a határműfajokkal is foglalkozunk, így a portálon egy Szociográfia, valamint egy Irodalom és filozófia névre hallgató rovat is helyet talált. Szemle című rovatunkban a nyomtatott folyóiratok tartalmát kivonatoljuk, itt ugyanakkor linkajánló is található: az általunk valamiért legmegkapóbbnak vélt olvasmányok (versek, prózák, tanulmányok) hivatkozását tesszük közzé. A linkek átvezetnek az illető folyóiratok honlapjára, így azok párbeszédhelyzetbe kerülnek.

Az elmúlt évek tapasztalatai egyértelműen megerősítik, hogy fel kell vinni az irodalmat az internetre, s ezáltal olvasóbarátabbá tenni. Tetszik, nem tetszik: ez a jövő. Ezért is választottuk honlapunknak a www.eirodalom.ro nevet, az e-betű jelöli az erdélyiséget, de az elektronikust is. Úgy reméljük, hogy ezzel hozzájárulunk a magunk szerény eszközeivel ahhoz, hogy az irodalmat megőrizzük a jövő számára is.