Szántai János

Szántai János

Gyászhuszárok, fel a hegyre!

Nemrég meghalt Erőss Zsolt hegymászó. Ez nagy baj. Elsősorban neki. Mert gondolom, nem ez volt a szándéka azon a nehezen kimondható nyolcezres csúcson. Aztán nagy baj a családjának, mert férj, apa nélkül maradt. Aztán nagy baj a rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek, akik rokon, barát, ismerős nélkül maradtak. Aztán nagy baj az Erőss Zsolt számára ismeretlen tisztelőknek, mert tiszteletük tárgya nélkül maradtak. De hát ezzel nincs mit tenni, a halál mindig ilyen bajokkal jár.

Szántai János regényrészlete

Egy lassú skizofrén naplójából

Én

A szálloda: Én vagyok.

Apám

Hadd magyarázzam el. Immer langsam, ahogy apám szokta mondani. Annak idején, boldog gyerekkoromban, még voltak évszakok. Fogódzók, a megszámlálhatatlan sok múlt, jelen, jövő egymás egébe szövődő labirintusában. Akkoriban ragaszkodtunk ahhoz is, hogy a tegnapra ma következzen, a holnap után a holnapután és tovább. Úgy vezettük életünket, mint Mannix az ő híres Dodge Dartját. Pontról pontra. Mannix a róla elnevezett bűnügyi tévésorozat hőse volt. Apja Richard Levinson, anyja William Link.

Szántai János prózája

A hiba

Brédának, egy dévai ufó-leszállás emlékére

Egy szép napon Isten kapta magát, és megharagudott az emberiségre.Az emberiség azon a napon 6 milliárd 524 millió 238 ezer 101 egyedet számlált. (Egyed: Fil – Önálló létű egy dolog. Áll, Növ – Vmely fajta közül egy. Magyar értelmező kéziszótár, I. kötet, Akadémiai kiadó, Budapest, 2002. A továbbiakban: A Szótár I.) Isten nem próbálkozott víz-, tűz-, lég-, föld- és egyéb özönök zúdításával. A klasszikus módszerekkel alaposan megjárta. Alaposan rábasztam, mondta. Az emberiség mind a 6 milliárd 524 millió 238 ezer 101 egyede hallotta a dörgést. (Dörgés: Nagy erejű, mély, dübörgő hang. Mennydörgés. Biz: b. Jól ismeri vminek az elintézési módját. Szótár I.)

Nem píszí taxonómia

Aberráns módon píszí korunkban jól esik, ha nagynéha kiborul a bili. Íme, egy példa. A történet látszólag ott kezdődik, hogy 2010-ben francia tudósok kiástak egy új dinoszaurusz fajt. A néhai állat a törpe Titanosaurusok nem túl népes családjához tartozik, és a taxonómiai keresztségben az Atsinganosaurus velauciensis nevet kapta. Szép. A történet igazából ott kezdődik, hogy a sokmércésen píszí mioritikus sajtó kis késéssel, 2012 nyarán (amikor egyáltalán nem volt uborkaszezon a romániai közéletben, de talán éppen ezért) szintén kiásta a törpe szauruszt, és a Sarkozy elnök leköszönését követő, gyorsan hűlő francia-román barátság időszakában dörgedelmes hadjáratot indított a francúzok újabb románellenes akciója ellen.

Subscribe to this RSS feed