Kozma Mária

Kozma Mária

„Elég legyen az olvasásból!”

A meseolvasás rejtelmei

(A tárcaírás olyan, mint ez a klasszikus vicc: „Angliában utazik három tudós a vonaton. Kinéznek az ablakon, és látják, hogy a vasút mellett juhok legelnek. Így szól a fizikus: Levonhatjuk a következtetést, hogy Angliában a juhok feketék. A matematikus: Levonhatjuk a következtetést, hogy Angliában tizenöt juh fekete. A filozófus: Levonhatjuk a következtetést, hogy Angliában tizenöt juh egyik fele feketének látszott.”)

Régiségek Homoród mentén

A homoróddaróci Nevenincs

Valamint a helységnek egykori nagysága megnyirbáltatott, úgy nagy műbecsű emléképülete is nagyon megcsonkítva jött le korunkra, mintha ez is lépést akart volna tartani alkotóinak sorsával. (Orbán Balázs: Székelyföld leírása)

Daróc Márton Kőhalom felé igyekezett a Nagy-Homoród vízének völgyében. Hátán szarvas- és vadkanbőrt, farkasbundát s vadmacskaprémet cipelt, amennyit csak elbírt gyalogszerrel. Arra számított, hogy eladja majd ezeket a kőhalmi vásárban – mindegy volt neki, hogy szásznak, székelynek vagy töröknek, csak vinnék. Legtöbbet kapni a vadmacskaprémektől remélt. Igaz, hogy osztoznia kell a szomszéd falubeli, kacai emberrel, akivel együtt vadásztak vadmacskára, de így is megéri, mert a vadmacskák természetéhez Kacán értenek legjobban. A kacai öregek azt mesélik, hogy öregapáik még adóba is vadmacskaprémet vittek a királynak. Márton éjfél után indult, hajnalok hajnalán már messze járt, délidő előtt biztosan megérkezik a vásári sokadalomba. Szomjas volt, de tűrte.

Kozma Mária regényrészlete

A Fehér-patak útja

Ma találkoztam a szomszédasszonnyal, a négyéves kis unokájával jött, hozta a napköziből. 
– Szervusz – mondtam a gyereknek. 
– Szia! Te ki vagy inkább? – kérdezte ő. 
– Ismersz. Sokszor találkozunk. Én vagyok a szomszéd néni. 
– Tudom. Csak szeretem hallani.
Mivel más, fontosabb töprengeni valóm nem akadt, ezen a párbeszéden tűnődtem. Mondhatnád, hogy feleslegesen. Mert minek kellene értelmet keresni néhány gyermeki – talán vaktában adódó – szókapcsolat között, mögött. Ám engem foglalkoztatott ez a „te ki vagy inkább”, ez a véletlenül talált gyöngyszem. Merthogy legszívesebben én is megkérdezném tőled: Te ki vagy inkább? Író, vegyészmérnök, papírtörténész, nagymama, netán kedves szomszédasszony (na, jó, a kedvesség ismeretlenekkel, fél ismerősökkel szemben nem igazán a te műfajod), az unokatestvérem? És a többi…

Kozma Mária novellája

Rókacsapdák

Nem elég a megélhetés, a lélek harmóniára törekszik. 
Hogy sokszor tévutakon keresi ezt? Meglehet. De legalább keresi. 
A modern kor azt akarja elhitetni velünk, hogy az életünk mindennapjai unalmasak. Sokan az utazást teszik a mérleg tányérjára, hogy ellensúlyozza a mindennapok unalmát. 

J. néni Budapestre utazik*

A fiatalember levette J. néni böröndjét a vonat lépcsőjéről, megvárta, amíg ő is lekászálódik, aztán sietősen rámosolygott és eltűnt a tömegben. J. néni állt a budapesti Keleti pályaudvar egyenletes zsivajában, majd megragadta a kölcsönkért kerekes táska fogantyúját és elindult arra, amerre a többi utas is ment. A legtöbb utast várta valaki a peronon, és azok a megérkezés és a találkozás kellemes izgalmában, már rá sem néztek J. nénire, akivel pedig olyan jól, sőt bizalmasan elbeszélgettek az utazás alatt.

Kozma Mária karcolata

Aranyvízzel és anélkül

Hári Bárótzi Sándor Ispánlakán született 1735-ben. Iskoláját a nagyenyedi református kollégiumban végezte. Nagyszebenben a gubernális kancelláriában hivatalnok lett. Utálta a munkáját. Akkoriban a nemes ifjak Bécsbe mentek testőrnek. Ő is testőr szeretett volna lenni. (Azám! Ott lehet igazán jókat enni, nagyokat mulatni.) Csakhogy alacsony növésű és rút volt. Megtudta, hogy a testőrséget nem akarják vele elcsúfítani. Aztán egy jóakarója segítségével mégiscsak teljesült a vágya. A bécsi nagyevések, italos mulatságok hamar elvitték a pénzét, kért otthonról, de megtagadták. Erre aztán azt mondta, többé be sem teszi a lábát Erdélybe. Fogadalmát betartotta.

Kozma Mária novellája

Anna + annA

Egy – Halhatatlanok. Az eltűnt idő nyomában című – előadássorozaton ismertem meg Annát. Azért mentem oda, mert azt hittem, hogy irodalomról beszélnek majd, de persze szó sem volt ilyesmiről. Már az első mondatokból kiderült, hogy az eltűnt idő bennünk van, hordozzuk az idők végezetéig, nem is tűnt el, csak mi hisszük azt, mert úgy kényelmesebb, nem akarunk emlékezni rá, pedig ott van bennünk, mint „kagylóban az igazgyöngy”, mélyen eltemetve, cipeljük – nem is tudjuk, hogy mit, de a súlyát azért érezzük – viseljük magunkban, igen (eddig még akár egy Prousthoz tartozó bevezető is lehetett volna), nemcsak a halálig, hanem azon túl is, illetve halál egyáltalán nem is létezik.

Subscribe to this RSS feed