Korunk 2013. július

A Korunk júliusi számának központi tematikája az 1913-ás év. A súlypont ötletét az adta, hogy abban az évben jelent meg Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című regényciklusának első kötete, a Swann. A kortársak nem részesítették különösen kedvező fogadtatásban, de  az azóta eltelt száz év bebizonyította, hogy a múlt század egyik legnagyobb hatású alkotásáról van szó, amelyről az irodalomtörténetnek folyamatosan van új mondanivalója. Az 1913-as év irodalmi Nobel-díját Rabindranath Tagore kapta, aki évtizedeken át hazája legismertebb reprezentánsa volt a nyugati világban, hírneve azonban mára megfakult.

A két író recepciójának összevetése érdekes tanulságokat kínál a szellemi teljesítmények utóéletét illetően. Az 1913-as év többi (fizikai, kémiai, orvosi) Nobel-díjasának teljesítménye jelzi a tudomány korabeli eredményeit: ezek összevetése a szakterület további alakulásával módot ad  a század egészét érintő tudománytörténeti összegzésekre.
Végül fontos, irányadó szempont az is, hogy az 1913-as az utolsó „békebeli” év. A szerkesztő szándéka körültekinteni – a korabeli sajtó tükrében – földrészünk országaiban és értelmezni, hogyan éltek, hogyan gondolkodtak az emberek száz évvel korábban.