Helikon 2015. június/I.

A Helikon júniusi első, a gyerekirodalom köré szerveződő lapszáma Molnár Vilmos Három kicsi indián című meséjével indít. Borsos Júlia-Gyöngyi szintén mesével, Balázs Imre József gyerekverssel jelentkezik. Zsigmond Emesével, a Napsugár és a Szivárvány főszerkesztőjével László Noémi beszélget; Demeter Zsuzsa a kortárs gyerekirodalom helyzetét tematizáló körkérdéseire Szántai János, Simon Réka Zsuzsanna, Jánosi Andrea, Fekete Vince és Balázs Imre József válaszol.

A Fülszövegben erdélyi szerzők verses és meseköteteiről ugyancsak Demeter Zsuzsa  tudósít. Pap Ágnes a 2013-as erdélyi gyermekvers-antológiáról, a Ragyog mindenségről kritikát közöl, Bálint Péter pedig tanulmányt Miért és kiváltképpen mire jó a tradicionális népmese? címmel; Kecskés Tamás Hunor a Kinematográfban a Lego-kaland című animációs filmről ír; Péter Beáta a Theátrumban a Csíki Játékszín Kakuk Marci-előadásáról.

Az ifjabb irodalom terén, A nagy Kilometrikben Bálint Tamás, Muszka Sándor és Bálint Szilárd verset, Váradi Nagy Pál és Pataki Előd prózát közöl. A fiatal tehetségeket bemutató sorozatban ezúttal a rovat felelősét Horváth Benjit Gondos Mária Magdolna kérdezi és méltatja.

Az érdeklődők olvashatnak még verset Ughy Szabinától és Caius Dobrescutól (Szonda Szabolcs fordítasában), esszét Szőcs Istvántól. Vincze Ferenc és Csillag István képregényének címe Egy este. A képzőművészeti és komolyzenei rovat felelőse Túros Eszter és Jakabffy Tamás.