Helikon 2015. október/II.

A Helikon második októberi száma Karácsonyi Zsolt vezércikkével indít. Az interjú rovatban Péterfy Gergellyel beszélget László Noémi és Papp Attila Zsolt. A következő oldalakon részlet olvasható Szilvássy Carola háborús naplójából, amit Benő Attila versei, és Vágvölgyi B. András prózája követ.

  Az érdeklődők megtalálják még Rose Ausländer, Erich Fried és Ernst Jandl egy-egy versét Jancsik Pál fordításában, Tertullianus értekezését Bréda Ferenc fordításában, Szántai János kritikáját, Ferenczi Szilárd beszámolóját a 15. Filmtettfesztről és Csuszner Ferencz színházkritikáját, valamint Szőcs István esszéjét és Tóth Mária prózáját.

A fiatal irodalom Nagy Kilometrik rovatában Bardo Madin, Sági Enikő és Ozsváth Zsuzsa versei, Hajós Eszter és Gothár Tamás prózája, és André Ferenc méltatása olvasható. A Fülszövegben Makkai Zsófia és Molnár Zsófia közöl recenziót, a képregényért Csillag István és Vincze Ferenc, a komolyzenei rovatért Jakabffy Tamás felel. A lapszám oldalait Szabó Réka és Fülöp József Idő és tér című, a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai galériájában megnyílt tárlatának anyaga illusztrálja, melyről Túros Eszter írt méltatást a képzőművészeti rovatban.