Print this page

Helikon 2019/18.

A Helikon 2019/18-as lapszáma Horváth Benji Benzin című versével indít, ezt követi Demeter Zsuzsa beszélgetése Kabdebó Lóránt irodalomtörténésszel, valamint Fellinger Károly több verse. A Kolozsvári Magyar Napok és az E-MIL által megszervezett helyszíni prózaírás egypercesei kerülnek közlésre Csender Levente, Márton Evelin, Király Farkas és Szántai János tollából, Girgis Shoukry lírájával pedig László Noémi tolmácsolásában ismerkedhetünk meg.

A lap Pavilon 420 rovatában Magyari Gábor Nem fogadott hívás című novellája, illetve Robert G. Elekes versei olvashatók, utóbbiak André Ferenc fordításában. Tar Károly Világos emlékezet című groteszk hangjátékával folytatódik a lapszám, majd Szakolczay Lajos ír Elekes Emma színművésznő emlékéről, Tapodi Zsuzsa pedig Berki Tímea A román irodalom magyar bibliográfiája című munkájáról értekezik.
A Theátrumban François Bréda Színház és létezés című esszéjének egy részlete olvasható Karácsonyi Zsolt fordításában, a Kinematográf hasábjain pedig Ritter György Cifra filmpalota című írását találjuk. Zsidó Ferenc ír kritikát Pécsi György Honvágy egy hazáért című tanulmány- és esszégyűjteményéről, fülszöveget pedig Tamás Dénes és Papp Attila Zsolt közölnek. Az Amplitudóban Jakabbfy Tamás A damaszkuszi út – meg a lüsztrai, az epheszoszi és a római című írása olvasható, az Artefaktumban pedig Láng Orsolya ismerteti Gy. Szabó Béla képzőművészt, akinek Liber Miserorum című, a kolozsvári Quadro Galériában megrendezett tárlatának anyagai illusztrálják a lapszámot.

 

© 2017 Erdély Ma­gyar Iro­dalmáért Alapítvány