Items filtered by date: október 2017

Helikon 2017/20.

A Helikon második októberi számának címoldalán Vörös István verse olvasható, melyet Pap Kinga beszélgetése követ Sipos Gábor történésszel, az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnökével. Verset Szabó T. Anna, prózát Szakács István Péter, tanulmányt Egyed Emese, Bertha Zoltán, Szajbély Mihály és Erdős Kinga közöl. Werner Lutz versei Benő Eszter fordításában olvasható.

Várad 2017/9.

A Várad folyóirat szeptemberi számában verssel jelentkezik Cselényi Béla, Demény Péter; prózát publikál Pilizota Szandra, Keszthelyi György és Márton Evelin. A Társadalom rovatban Tavaszi Hajnal, Keresztesi József és Mozog Nagy Imre, Kupán Árpád, Varga Gábor és Péter I. Zoltán írása olvasható, a Kultúra rovatban a nagyváradi Szigligeti Színház új évadának terveiről olvashatunk, kritikát pedig a Dunkirk című filmről.

Helikon 2017/19.

A Helikon első októberi számának vezércikkét László Noémi jegyzi, ezt követi Tamás Dénes beszélgetése Peer Krisztián költővel. Verset Bálint Tamás, Sopotnik Zoltán, Balázs Imre József és Horváth Benji, prózát Kontra Ferenc és Tóth Mária, esszét Végh Attila közöl. J.K. Ihalainen versei Vály Sándor fordításában olvashatók. Kritikát Antal Balázs és Mikó Imola ír Vida Gábor Egy dadogás története című regényéről.

Látó 2017/10.

Nem egyszerű feladat "kedvcsinálót" írni egy szépirodalmi folyóirat aktuális száma elé, hiszen az embernek vagy van kedve szépirodalmat olvasni vagy nincs. Ha van, minden bizonnyal kedvére lesz majd a Látó októberi száma, amelyben Parti Nagy Lajos a Grafitnesz című kötet utolsó ciklusából már ismerős Dumpf Endre verseiből, vagy inkább noteszlapjaiból közöl újabb részleteket.

Korunk 2017/10.

A kolozsvári Korunk folyóirat októberi számának tematikája: Esztétikák. A szép színeváltozása az esztétika(történet) egyik központi kérdése. A szemléletváltozás minden művészeti területen megnyilvánul – az irodalomban csakúgy, mint a képzőművészetben vagy a dizájnban. A képzőművészet mutatja fel talán a leginkább a közízlés (és a szakma!) változását, de ugyanúgy a színház, a film, a zene több évszázados vagy csak évtizedekben mérhető története is tanulságos vizsgálatokkal, elemzésekkel jár.

Székelyföld 2017/10.

A Székelyföld októberi számának tartalmából:

Szépirodalom
Markó Béla versei
Voloncs Attila: Spicliszerelem
Ármos Lóránd versei
Borcsa Imola: Szabadulás
Király Zoltán: Transsylvanicum. Hungaricum
Király Farkas: A sárkány utolsó feje
Ady András versei

Subscribe to this RSS feed