Items filtered by date: december 2017

Várad 2017/11.

A Várad folyóirat novemberi számában prózát publikál Vida Gábor, Borbáth Péter, Lőnhárt Melinda, Pilizota Szandra és Támpa Renátó; verssel jelentkezik Szőllőssy Balázs, Ady András, Müller Dezső és Molnár Zsolt. A Társadalom rovatban Varga Gábor tanulmánya és Mozog Nagy Imre önéletírása található, esszét Petrusák János és Lakatos-Fleisz Katalin közöl. A Kultúra rovatban Péter I. Zoltán Ady Endre érmindszenti gyermekéveiről értekezik, Imre Zoltán a csucsai kastély történetéről ír. Kritika a Szigligeti Társulat Mrozek-darabjáról, Darren Aronofsky: anyám!-járól és a Hurok című filmről olvasható. 

Helikon 2017/24.

A Helikon második decemberi lapszámának vezércikkét Karácsonyi Zsolt jegyzi, ezt László Noémi interjúja követi Falcsik Mari költővel. Verset Papp Attila Zsolt, prózát Tar Károly, esszét Borcsa János közöl. Horst Samson versei Szenkovics Enikő fordításában olvashatók. Kritikát Domokos Zsófia ír Láng Orsolya Bordaköz című kötetéről.

Helikon 2017/23.

A Helikon első decemberi számának címoldalán Horváth Benji verse olvasható, ezt André Ferenc interjúja követi Nagy Kata költővel, a József Attila Kör idén megválasztott elnökével. Prózát Vágvölgyi B. András, Tamás Kincső, verset Czegő Zoltán, Nagy Kata és Eszteró István közöl. Tristan Ranx prózája Bréda Ferenc fordításában olvasható. Kritikát Codău Annamária ír Filip Florian Mint minden bagoly című regényéről, valamint Nagy Zsolt az idén megjelent Arany János Balladák kötetről, melyet Tekei Erika szerkesztett. Tanulmányt Cseke Péter közöl.

Látó 2017/11.

A Látó novemberi számában az ápoló megfürdeti Hajnal Ágnest. Nem volna ebben semmi különös, ha Krusovszky Dénes regényrészletében a kór által eltorzított testű, félig mozgásképtelen Hajnal Ágnes nem őrizte volna meg valamiképpen mégis törékeny nőiességét, félénk kacérságát, ösztönös csáberejét, és ha ott a betegek fürdőjében nem történne kettejük között valami egészen fantasztikus dolog úgy, hogy tulajdonképpen nem is történik semmi.

Székelyföld 2017/12.

SZÉKELYFÖLD, XXI. évf., 2017/DECEMBER
Szépirodalom
Terék Anna: Fekete hó
Fehér Renátó: Határsáv (2)
Ferdinandy György: Hirtelen halál
Borsodi L. László versei
Kiss László: Negyven
Muszka Sándor versei
Térey János: Mintha te lennél itt az utolsó magyar
Bálint Tamás: Szennyes

Korunk 2017/12.

Hírünk a nagyvilágban a címe a Korunk decemberi számának, amely azt vizsgálja, hogyan vélekedtek a történelem folyamán a magyarságról külhonból. Milyen kép alakult ki rólunk történetírók, külföldi utazók, tudósok, írók láttatásában – a honfoglalás korától a Kádár-rendszer végóráiig? Dzsajháni, a kiváló buharai tudós és Bölcs Leó bizánci császár indít, Borbándi Gyula, valamint Méray Tibor zárja az összeállítást.

Subscribe to this RSS feed